안광국
  • 안광국
  • Kwang-Guk An, Ph.D.
  • 육수학, 환경생태학, 담수생물학, 수질오염학
  • 환경생태학실험실(N11-306호)
  • 042-821-6408
  • kgan@cnu.ac.kr

• 학사 : 충남대학교 생물학
  • 석사 : 충남대학교 담수생태학
  • 박사 : Univ. of Missouri, Columbia 육수학

• 2004.03 – 현재 : 충남대학교 생명시스템과학대학 교수

• 수생태계 내 어류의 생태학적 지표특성을 이용한 생태계 모델 개발 및 건강성 평가 (Ecological Stream Health Assessments Using Fish Bioindicators)
  • 하천 및 인공호 생태계에서의 이화학적 특성 평가, 물리적 서식지 모델평가, 영양염류 순환 및 부영양화 현상 규명에 대한 연구 (Nutrient Dynamics and Reservoir Eutrophication)
  • 어류조직을 이용한 유해화학물질의 생태 위해성 분석 (Hazard Chemical Analysis of Fish Tissues)
  • 대형 인공호의 수자원 보호를 위한 수질예측모델 개발 및 수질진단 (Predictions of Chemical Water Quality using Trophic Variables in Lentic Ecosystems)

• Y-J. Yun and K-G. AN. 2016. Roles of N:P Ratios on Trophic Structures and Ecological Stream Health in Lotic Ecosystems. Water, 8(1), 22.
  • J-W. Choi, J-H. Han, C-S. Park, D-G. Ko, H-I, Kang, J-Y. Kim, Y-J. Yun, H-H. Kwon, and K-G. AN. 2015. Nutrients and sestonic chlorophyll dynamics in Asian lotic ecosystems and ecological stream health in relation to land-use patterns and water chemistry, Ecological engineering, 79, 48(2): 15-31.
  • NI. Kang, K-G. AN. 2015. Statoblast ultrastructure and genetic identity of Pectinatella magnifica population, based on COI gene, from three different watersheds in Korea. Animal cells and systems, 19(1): 78-84.