장태수
  • 장태수
  • Tae-Soo Jang, Ph.D.
  • 식물계통분류학
  • 식물계통분류학실험실(N11-408호)
  • 042-821-6555
  • jangts@cnu.ac.kr

• 학사 : 경희대학교 생물학과
  • 석사 : 경희대학교 생물학과
  • 박사 : Department of Botany and Biodiversity Research, University of Vienna

• 충남대학교 생물과학과 조교수
  • Research Scientists at the Institute of Plant Molecular Biology, Ceske Budejovice, Czech Republic
  • Department of Botany and Biodiversity Research, University of Vienna, Austria

• 현화식물의 계통분류학적 위치 파악 및 종 다양성에 관한 연구

자생하는 현화식물의 다배체 현상 규명, 외부형태학적 및 미세형태학적 연구를 통한 현화식물의 속 및 종간의 분류학적 한계 설정
  • 현화식물 염색체의 진화에 관한 연구

FISH (Fluorescence in situ hybridization)를 이용한 현화식물의 염색체연구; GISH (Genomic in situ hybridization)을 이용한 현화식물내 잡종화 현상의 규명; 현화식물의 B-chromosome의 출현과 진화에 관한 연구
  • 현화식물 생식체계의 진화학적 중요성 및 다양성에 관한 연구

미세형태학적 및 해부학적 형질을 바탕으로 자생식물의 생식체계의 진화에 관한 이해 및 수분매개자와의 상관관계에 대한 연구

• Gaudeul, M., S. Siljak-Yakovlev, T.-S. Jang, G. Rouhan (2018) Reconstructing species relationships within the recently diversified genus Odontites Ludw. (Orobanchaceae): evidence for extensive reticulate evolution. Int. J. Plant Sci. 179(1):1-20.
  • Dodsworth, S., T.-S. Jang, M. Struebig, M.W. Chase, H. Weiss-Schneeweiss, A.R. Leitch (2017) Genome-wide repeat dynamics reflect phylogenetic distance in closely related allotetraploid Nicotiana (Solanaceae). Plant Syst. Evol. 303:1013-1020.
  • Heckenhauer, J., R. Samuel, P.S. Ashton, B. Turner, M.H.J. Barfuss, T.-S. Jang, E.M. Temsch, J. McCann, K.A. Salim, A.M.A.S. Attanayake, M.W. Chase (2017) Phylogenetic analyses of plastid DNA suggest a different interpretation of morphological evolution than those used as the basis for previous classifications of Dipterocarpaceae (Malvales). Bot. J. Linn. Soc. 185:1-26.
  • Li, X., T.-S. Jang, E.M. Temsch, H. Kato, K. Takayama, G.M. Schneeweiss (2017) Molecular and karyological data confirm that the enigmatic genus Platypholisfrom Bonin-Islands (SE Japan) is phylogenetically nested within Orobanche(Orobanchaceae). J. Plant Res. 130:273-280.